Angela Merkel anunță închiderea magazinelor, școlilor și grădinițelor: lockdown în Germania până în ianuarie

2233

Noile restricții intră în vigoare începând de miercuri, după ce numărul infectărilor și al deceselor COVID a crescut dramatic, scrie Deutsche Welle.

Angela Merkel a confirmat duminică, după o întâlnire cu liderii regionali, instituirea unui lockdown extins, începând de miercuri, până pe 10 ianuarie cel puțin. „Măsurile adoptate pe 3 noiembrie nu au fost suficiente”, a declarat Merkel. „Sistemul de sănătate este sub presiune și scopul nostru a fost întotdeauna cel de a nu suprasolicita spitalele”, a adăugat ea. Contactele sociale, și implicit rata de infectare, au crescut inclusiv datorită cumpărăturilor de Crăciun, crede cancelarul. Care sunt noile decizii:

Toate magazinele neesențiale se închid, inclusiv frizeriile.
Școlile își trimit elevii acasă și vor continua lecțiile online, în vreme ce vor extinde vacanța de Crăciun până pe 10 ianuarie.
Grădinițele se închid, dar părinții își pot lua concedii plătite pentru a sta cu copiii.
Angajații sunt încurajați să lucreze de acasă.
Ceremonii religioase din biserici, sinagogi și moschei pot continua, dacă urmează regulile de igienă, dar cântatul este interzis.
Evenimentele de Anul Nou sunt interzise.
La fel și vânzarea de artificii.
Maxim cinci oameni din cel mult două gospodării se pot întâlni în interior.
Această regulă va fi relaxată între 24 și 26 decembrie, când o familie poate invita până la patru membri de familie din gospodării diferite.

Merkel a recomandat familiilor care vor să se întâlnească de Sărbători să se izoleze timp de o săptămână.

„Prioritatea este reducerea contactelor. De aceea, Germania trebuie să accepte iarăși multe restricții”, a spus acesta, sâmbătă. El a cerut, de asemenea, închiderea magazinelor de retail și a serviciilor non-esențiale.

„Asta trebuie să se întâmple foarte repede acum”, a insistat el. Premierul Bavariei, Markus Soeder, a declarat, la rândul său, pentru Bild, că noile măsuri trebuie să fie cât mai extinse. Unele state au început deja să implementeze reguli mai dure.

Restricții de circulație au fost impuse pe timp de noapte în Bavaria, Saxonia și Baden-Württemberg. Germania a intrat într-un lockdown parțial acum șase săptămâni. Barurile, restaurantele și alte locuri de socializare s-au închis. Dar măsurile nu au redus substanțial rata de infectare.

Sâmbătă, autoritățile au anunțat 28.438 de cazuri de infectare și 496 de decese COVID, cifre ușor în scădere prin comparație cu cele înregistrate vineri. Situația infectărilor și a deceselor este însă mult mai proastă decât cea înregistrată în primăvară, când Germania a fost lăudată pentru felul în care a gestionat pandemia.