România interzice zborurile din Marea Britanie începând de duminică.

1778

Secretarul de stat în M.A.I., Raed Arafat, a anunţat că România ar putea interzice zborurile din Marea Britanie începând de duminică sau de luni, în urma deciziilor similare luate de alte state din Uniunea Europeană.

Update ora 19.15

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art. 1 (1) Se aprobă introducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică începând cu data de 21.12.2020 ora 00.00.

Art. 2 Se aprobă suspendarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21.12.2020 ora 19.00, cu excepția zborurilor prevăzute la art. 4 pct. 2 din Anexa nr. 3 la H.G. 1.065 din 14 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19.

Art. 3 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.


Stirea initiala

„Am avut o discuție și domnul prim-ministru la telefon și Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) urmează să ne dea un punct de vedere astăzi (duminică), o analiză în acest sens. Normal că urmărim situația și normal că dacă se impun măsuri, vor fi luate măsuri.

Problema nu este creşterea gravităţii cazurilor, ci creşterea numărul infectaților.

Analiza INSP se va discuta cu Ministerul Sănătății și restul colegilor”, a precizat Arafat într-o intervenţie la un post de televiziune.

Ţările europene suspendă, una câte una, zborurile către şi dinspre Marea Britanie. Unele suspendă şi cursele feroviare

Italia, Belgia și Olanda au decis să suspene zborurile către şi dinspre Regatul Unit, iar Germania și Franța se pregătesc să facă același lucru, din cauza îngrijorărilor legate de noua tulpină de COVID-19 care se manifestă agresiv în sud-estul Angliei.

„Marea Britanie a dat alarma cu privire la o nouă formă de COVID care ar fi rezultatul unei mutații a virusului. Guvernul are datoria de a-și proteja cetățenii. Din acest motiv, după ce am notificat guvernul britanic, suntem pe punctul de a semna dispoziția de suspendare a zborurilor cu Marea Britani”, a anunțat ministrul de externe italian, Luigi di Maio.

Duminică, zborurile între Marea Britanie și Italia nu erau încă restricționate. Mai multe curse urmau să ajungă duminică în Lombardia, alte 8 în Lazio și 4 în Veneto.

Noua tulpină de COVID, cu 70% mai contagioasă

Autoritățile olandeze au decis deja suspendarea zborurilor pe ruta Anglia iar măsura este în vigoare de duminică până cel puțin 1 ianuarie. Autoritățile au confirmat că au izolat pe teritoriul Olandei cel puțin un caz din noua tulpină de coronavirus care a determinat impunerea de restricţii severe pe o anumită porţiune a teritoriului Marii Britanii.

Belgia, la rândul ei, a decis, în plus, să blocheze transferurile feroviare care sosesc din Marea Britanie prin Franța.

Germania se pregătea, duminică, să suspende zborurile din Regatul Unit și Africa de Sud. Franța are în vedere, de asemenea, blocarea trenurilor și a avioanelor dinspre şi către Marea Britanie.

Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat pentru BBC că „noua tulpină a fost identificată deja și în Danemarca și Australia”.

Potrivit OMS, Marea Britanie a transmis informații din studiile în curs privind mutația și OMS va ține la curent statele membre și publicul „pe măsură ce va afla mai multe despre caracteristicile acestei variante de virus și despre orice implicații”.

Peste 1.000 de cazuri asociate unei noi tulpini au fost identificate în Marea Britanie, mai ales în partea de sud a ţării, unde mutaţia ar putea avea legătură cu creşterea numărului cazurilor de COVID-19.

Citeste si: Românii care lucreaza in constructii nu vor mai fi primiți în Marea Britanie. Granițele se vor închide și pentru cei care nu vorbesc engleză